Je wilt je blog van naam veranderen of onder een andere URL onderbrengen. Je zoekt op het internet hoe je dat moet doen en komt op een heel simpele uitleg en korte oplossing. Het wijzigen van je WordPress adres én Siteadres bij Instellingen > Algemeen, zoals hieronder weergegeven:

Algemene WordPress instellingen

Dit is niet genoeg. Dit wijzigt enkel 2 waarden in de wp_options tabel van de database. Zit je dus met het probleem dat je niet meer in je website geraakt en/of de website wordt nu niet meer weergegeven, wijzig dan deze 2 records terug in je database naar de originele URL. Dit doe je het gemakkelijkst via phpMyAdmin, te bereiken via het controlepaneel van je webhost. Als je geen toegang hebt tot de database, neem dan contact op met je webhost.

wp_options tabel

Hoe moet ik het dan wél doen?

Deze blog zou weinig interessant zijn zonder jou de oplossing te geven. Op zich lijkt deze opdracht heel goed op een verhuis van je website, enkel moet je aan de originele bestanden zelf niets wijzigen of verplaatsen. Enkel in de database moeten alle verwijzingen van de oude url naar de nieuwe worden gezet.

 1. Stap 1: wp-config.php
  Dezelfde aanpassing als hierboven, maar dan via code. Dit is misschien niet de meest elegante manier, maar wel een logische stap als het wijzigen in je database iets te technisch is. Eens dat deze twee regels in het bestand staan, kun je de 2 velden in je Dashboard > Instellingen > Algemeen niet meer wijzigen. Deze regels overschrijven de velden.

  define('WP_HOME','https://jerrix.blog');
  define('WP_SITEURL','https://jerrix.blog');
 2. Stap 2: Functions.php
  update_option( 'siteurl', 'https://jerrix.be' );
  update_option( 'home', 'https://jerrix.be' );

  Bovenstaande 2 regels dien je plakken in je functions.php bestand, die in je thema-map staat (wp-content/themes/…). Daarna enkele keren je dashboard proberen te raadplegen en alles zou moeten doorlopen zijn en je site zou terug beschikbaar moeten worden. Eens dat alles goed aangepast is mogen deze regels er gewoon weer uit.

 3. Stap 3: Script
  Als je website nog steeds niet werkt, dan kunnen we nog een zoek/vervang script laten lopen. Hiervoor gebruik ik telkens het script van Interconnect.it die je hier kunt downloaden. Het script uploaden naar je website en er naar toe surfen. In het eerste veld komt de oude URL en daarna de nieuwe.
  Zoek Vervang Script

De officiële Codex van WordPress.org heeft ook een uitgebreid artikel over deze problematiek, die vind je hier.

Als je echter ook van hosting zou veranderen, dan kan je beide zaken gerust in één stap gaan regelen met bvb. de Duplicator plugin. Die verpakt alle bestanden inclusief je database om het zo over te brengen naar de nieuwe host. Bij het terugplaatsen kun je de nieuwe url ook instellen en is je site direct actief.

Stoot je nog op andere problemen? Laat het me weten in de reacties.

Geschreven door Jeroen

Jeroen startte in 2015 JerrixIT, waarbij hij hoofdzakelijk WordPress websites ontwikkelt en beheert, maar besloot in 2017 zelf ook te gaan bloggen. Je bent het resultaat aan het lezen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *