Categorieën
Tutorials WordPress

WordPress update blijft hangen

Bij een upgrade van WordPress een thema of een plugin kan het soms gebeuren dat hij ‘blijft updaten’. Hij is met andere woorden vast gelopen én je website toont nu enkel ‘Briefly unavailable for scheduled maintenance. Check back in a minute.’

Bij een upgrade van WordPress, een thema of een plugin kan het gebeuren dat hij ‘blijft updaten’. Hij is met andere woorden vast gelopen én je website toont nu enkel ‘Briefly unavailable for scheduled maintenance. Check back in a minute.’ Je leest hier hoe je dit oplost.

Leuk is anders, want je site is momenteel niet meer bereikbaar. Niemand kan dus nog je website lezen want ze krijgen enkel bovenstaande Engelstalige boodschap. Dit snel oplossen is dus de boodschap. Ik vertel je hoe je dat doet.

Hoe los ik het op?

Stappenplan

  1. Log in via het controlepaneel van je hosting of maak verbinding met de webserver waar je website wordt gehost via een FTP-client.
  2. Kijk in je wp-content/upgrade map welke plugin/thema en/of andere bestanden dat er staan en verwijder alle bestanden in die map.
  3. Verwijder het verborgen .maintenance bestand in de hoofdmap waar WordPress geïnstalleerd staat.
  4. Verwijder de map van de plugin of het thema in de wp-content/plugins of wp-content/themes volledig.
  5. Log in het Dashboard om de installatie opnieuw te doen, als alles nu goed gaat loopt hij gewoon volledig door.

That’s it. Meer hoef je niet te doen.

INFO: je verliest géén instellingen door deze stappen, want die zijn opgeslagen in de database van de WordPress installatie.

Engelstalige boodschap aanpassen

Elke keer dat je een update installeert, los van wat welke update dat is(core,thema,plugin), is je website kort niet zichtbaar en is het enkel die Engelstalige boodschap die je bezoeker krijgt.

Het zijn meestal enkele nuttele seconden, maar bij een succesvolle website die heel veel bezoekers heeft, kan het voorvallen dat ze net op dat moment op je website binnenkomen. Die boodschap dus een beetje aanpassen en in de taal van je website hebben, is dus mooi meegenomen.

Een klein beetje HTML kennis is wel vereist.

Stappenplan

  1. Maak een nieuw bestand via een code-editor of kladblok en zet daar je booschap in in HTML code.
    In de meest simpele vorm kan je dus de engelstalige versie veranderen door: De website is tijdelijk in onderhoud. We zijn snel terug online. Je kunt hier zo ver in gaan als je zelf wilt.
  2. Sla dit bestand op als maintenance.php
  3. Plaats dit bestand in de hoofd van wp-content, dus niet in plugins/themes of upload.

That’s it. Meer hoef je niet te doen. Vanaf dan gaat WordPress dat bestand oproepen als je site in maintenance gaat. Als je dit wilt testen kan je kort een .maintenance bestand aanmaken in de hoofdmap zoals ik al vermeldde. Daarin zet je dan de volgende code:

Succes!
Jeroen

Door Jeroen

Jeroen startte in 2015 JerrixIT, waarbij hij hoofdzakelijk WordPress websites ontwikkelt en beheert, maar besloot in 2017 zelf ook te gaan bloggen. Je bent het resultaat aan het lezen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *