Categorieën
Nieuws WordPress

Nieuw in WordPress 5.2

WordPress 5.2 ziet vandaag het levenslicht! Deze versie bevat veel interessante nieuwigheden die ik je graag in deze blogpost toelicht.

WordPress 5.2 ziet vandaag het levenslicht! Deze versie bevat veel interessante nieuwigheden die ik je graag in deze blogpost toelicht.

Verhoog je PHP versie!

WordPress is gekend voor zijn backward compatibility en de langdurige ondersteuning voor oudere server software. Waaronder tot op heden nog steeds, ondersteuning voor PHP 5.2.

Daar komt nu verandering in voor WordPress 5.2. Toeval of niet, WordPress 5.2 vereist als minimum PHP versie PHP 5.6.20, waarbij het dus geen ondersteuning meer biedt voor alle oudere versies, inclusief PHP 5.2. Een beetje verwarrend misschien, maar werd stilaan tijd. Meer informatie waarom dit zo belangrijk is vindt je hier (Engelstalig).

Fatal Error Protection ?

Een probleem die vaak opdook bij het installeren, activeren of updaten van een plugin of thema kan een ERROR 500 zijn. Je krijgt, buiten een volledig wit scherm, niets meer te zien op je site en/of je kunt niet meer in je Dashboard. Ik schreef er eerder al een artikel over hoe je dat tot nu kon onderzoeken, maar vanaf WordPress 5.2 behoort dit probleem dus tot het verleden.

Je zal in het vervolg altijd in je Dashboard kunnen ook als je site zelf niet meer werkt. De frontend toont zolang het probleem bestaat The site is experiencing technical difficulties maar je kunt als beheerder actie ondernemen in het overzicht van je plugins of thema’s. Je ziet de PHP foutcode en ook de verwijzing naar de plugin of het thema die het veroorzaakt.

Als er dus een probleem ontstaat na een update of installatie van een plugin of thema dan komt je site in recovery modus terecht en wordt er ook een mail gestuurd naar de beheerder. Het is dus super eenvoudig en snel te achterhalen waar het schoentje wringt. Meer uitleg over hoe deze nieuwe functie werkt lees je hier en hier.

Health Check

Al een lange tijd is er een Health Check plugin in de repository die je in staat stelt een hele reeks testen uit te voeren op je website en te kijken of je site in goede staat is. Voor nu zijn er slechts een aantal eerste stappen gezet richting WordPress core, het verder testen op conflicten tussen plugins en thema’s door ze voor je eigen ingelogde gebruiker tijdelijk te deactiveren moet nog via de extra plugin. Meer info hier.

Een paar leuke features die je met de extra Health Check plugin ook nog kunt doen:

  • Mail check. wp_mail(): WordPress maakt standaard gebruik van de wp_mail() functie die op zijn beurt weer de PHP functie mail() gebruikt. Vaak staat deze functie op de server uitgeschakeld om spam tegen te gaan. Het probleem is dan uiteraard dat alle mails, inclusief die van je contactformulier nergens heen gaan. Hiermee kun je dus een test uitsturen om te kijken of je mails werken.
  • Bestandsintegriteit: een test op de integriteit van de WordPress bestanden. Dit test dus of alle bestanden intact zijn en niet afwijken van de standaard bestanden. Achterliggend gebruikt dit een MD5 checksum om jouw bestanden te vergelijken met de bestanden op de WordPress.org servers.

Gutenberg editor

De nieuwe editor die het licht zag in WordPress 5.0 blijft verder zich verbeteren en uitbreiden met meer mogelijkheden. Elke paar weken komt er nog steeds een nieuwe versie uit in de plugin versie die je hier kunt downloaden. Het advies luidt wel dat je deze plugin best niet op een live site draait. Uiteindelijk komt alles toch naar WordPress Core dus is het beter daar op te wachten. Die versie is altijd stabieler.

Conclusie

Het zijn stuk voor stuk mooie verbeteringen! Als je zelf meer nieuws wilt lezen waar WordPress heen wilt in 2019 en beyond volg dan vooral make.wordpress.org/core. Lees ook nog even het bericht van Matt eind 2018 over de 9 projecten in 2019.

Als je de WordPress 5.2 Field Guide wilt lezen, waar alle belangrijke berichten over versie 5.2 gegroepeerd staan, dan kun je die hier lezen.

Door Jeroen

Jeroen startte in 2015 JerrixIT, waarbij hij hoofdzakelijk WordPress websites ontwikkelt en beheert, maar besloot in 2017 zelf ook te gaan bloggen. Je bent het resultaat aan het lezen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *