Categorieën
Tutorials WordPress

WordPress plugin/thema installeren ‘Doelmap bestaat al’

Ooit al eens bij het installeren van een plugin of thema de foutmelding gehad ‘Doelmap bestaat al.’? Vervelend nietwaar? Ik leg je uit hoe je dit probleem snel kunt oplossen.

Ooit al eens bij het installeren de foutmelding gehad ‘Doelmap bestaat al.’? Vervelend nietwaar? Ik leg je uit hoe je dit probleem snel kunt oplossen.

Deze foutmelding komt vaak voor als bestanden corrupt zijn binnen de plugin- of themamap. Het kan ook zijn door een mislukte update dat niet alle nodige bestanden aanwezig zijn.

Als je surft naar je pluginoverzicht in het Dashboard, dan krijg je éénmalig een gelijkaardige foutmelding:

plugin-corrupt-wordpress.png

Het nadeel van WordPress in zijn huidige vorm, is dat deze boodschap niet blijft staan tot de beheerder het wegklikt. Heb je even niet opgelet, dan komt die boodschap niet meer terug!

Als je vervolgens de plugin opnieuw wilt installeren met behulp van het .zip bestand, dan krijg je volgende foutmelding:

fout-doelmap-bestaat-al.png

Je krijgt de plugin(of thema) dus niet opnieuw geïnstalleerd. Hieronder lees je de snelle oplossing.

Oplossing

Eigenlijk is het heel simpel, maar is het dat niet altijd als je het antwoord weet? Bij het updaten of installeren van een WordPress thema of plugin wordt nagekeken of de map in het .zip bestand al aanwezig is in voor thema’s /wp-content/themes en voor plugins /wp-content/plugins.

Is dat zo? Dan kan de installatie niet verder en krijg je bovenstaande foutmelding. De oplossing is dus zo simpel als de map van de plugin of thema te gaan verwijderen op de webserver.

Dat kan wegens veiligheidsredenen niet vanuit WordPress uiteraard, maar dat moet worden geregeld via het controlepaneel van je hostingsbedrijf, of als je al eerder werkte met een FTP-programma en je kent de inloggegevens, dan kan het misschien sneller zijn.

P.S. Je bent nooit de instellingen van je plugin kwijt, die worden (gelukkig) in de database opgeslaan.

Veel succes,

Jeroen

Door Jeroen

Jeroen startte in 2015 JerrixIT, waarbij hij hoofdzakelijk WordPress websites ontwikkelt en beheert, maar besloot in 2017 zelf ook te gaan bloggen. Je bent het resultaat aan het lezen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *